Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που εξασφαλίζουν την μακροζωία, υγεία και οικονομία σε ένα κήπο είναι ο ορθός σχεδιασμός και η άριστη εφαρμογή του αυτόματου πότισματος.
Σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε αυτόματα ποτίσματα που ή δεν σχεδιαστήκαν σωστά, ή κατά την κατασκευή δεν έγινε σωστή εφαρμογή του σχεδιασμού.
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, κενά όπου υπάρχει γκαζόν, ή φυτά που μισοξεραίνονται και δεν έχουν σωστή ανάπτυξη.
Ο λόγος που συμβαίνει είναι επειδή δεν έχουμε ομοιομορφία στην κατανομή του νερού με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών να έχουμε το δίλημμα να ρίξουμε περισσότερο νερό για να καλύψουμε τα μέρη που έχουν ανάγκη κάνοντας υπεράρδευση σε κάποια τμήματα του κήπου με ότι αυτό συνεπάγεται και έχουμε σπατάλη νερού. Αν επιλέξουμε να ποτίζουμε κανονικά τον κήπο μας βλέπουμε σε κάποια τμήματα να έχουμε ξερά σημεία και ο υπόλοιπος κήπος μας να είναι πράσινος.
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν είναι το ζητούμενο και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία μια και δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό όφελος στο κόστος κατασκευής.
Ένα ακόμα φαινόμενο που παρατηρείτε είναι η επιλογή ακατάλληλων υλικών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της εκάστοτε εφαρμογής. Ένα παράδειγμα η χρήση πλαστικών εξαρτημάτων στην σύνδεση των ηλεκτροβανών μέσα στα φρεάτια κι ενώ είναι συνέχεια υπό πίεση το δίκτυο. Γι αυτό παρατηρούμε συχνά να έχουμε υπόγεια διαρροή νερού η οποία δύσκολα γίνεται αντιληπτή και συνήθως την καταλαβαίνουμε στον λογαριασμό του νερού.
Γι αυτό εμείς στην Κηποτεχνοδομική χρησιμοποιούμε μόνο υλικά που εξασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατόν την ασφάλεια έναντι των διαρροών και προσπαθούμε μέσα από την εμπειρία μας και την συνεχή ενημέρωση σε ότι ποιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της άρδευσης να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αρδευτικά συστήματα που εξασφαλίζουν στην μέγιστη δυνατή οικονομία και την εγγύηση αποφυγής διαρροών.